git_sucr.jpg

Vem är Gitte Pålsson?

Jag är sångerska, låtskriverska och musikant. Driver mitt eget skivbolag. Som utbildad rytmikpedagog och musikterapeut har jag frilansat som artist under mer än 30 år i både Sverige, Danmark, Finland, Peru och Bolivia. Under 80-talet arbetade jag som volontär i Bolivia för föreningen Svalorna och därför ligger den Bolivianska musiken och dess folk mig varmt om hjärtat.

Att förverkliga en dröm

I många år har jag skrivit egna sånger, men det var först när jag fyllt 40 som jag började ta mitt eget material på allvar. Jag bestämde mig då för att förverkliga en dröm - att ge ut egna sånger på CD. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå till. Dessutom saknade jag ekonomiska resurser och alla skivbolag som kontaktades sa nej. När det blev för många NEJ, NEJ, NEJ. Då tänkte jag "Vill ingen ge ut min musik, så startar jag själv ett skivbolag". Och på den vägen är det...

20 CD-skivor vid fyllda 63

När jag fyllde 40 år skrek jag ut "innan jag fyller 50 ska jag ge ut 10 CD-skivor". När jag fyllde 50 år i maj 2007 hade jag gett ut 8 skivor för både vuxna och barn. Nu närmar jag mej 64 och min tjugonde skiva "En Singeltants memoarer- sångerna" släppte jag i november 2020.

Vilda Djur och Resan till Anderna/Pacha mama

Vilda djur för barn grammisnominerades 2008 och jag sökte bidrag för att ge ut Andinsk folkmusik med gruppen jag spelat med i 30 år - Khala Uma. Vi fick fonogramstöd från kulturrådet för att ge ut dubbel-CD:n Resan till Anderna/Pacha mama, som också blev grammisnominerad 2009.

Ett år

Skivan Ett år med tillhörande sånghäfte gjorde succé i Skåne på en lyckad release-turné i januari 2007. I samarbete med Musik i Syd medverkande 30 barn på scen tillsammans med en orkester på 13 musiker och en berättare.

Rosemaries dans

2011 släppte jag ännu en vuxen-CD, Rosemaries dans, med egna visor i samarbete med folkmusiker från Malmö.

Veckans djur

2012 gav jag ut Orangutangsången och andra djursånger på Veckans Djur, en CD med 12 sånger och en bok med fakta om djur.

Canciones de Matilde

2015 släppte jag Canciones de Matilde på både spanska och svenska i både Bolivia och Sverige. Jag fick ett genombrott i Bolivia eftersom Matilde är en folkkär poetissa där. Jag tänker mig ständigt tillbaks till Bolivia för att göra konserter och workshops för barn unga och för musikterapeuter i Cura Culturas regi.

Musikmöten Året Runt

Jag har de sista åren arbetat mycket med musikmöten för och med äldre och personal på äldre- och demensboende. Sedan 2017 arbetar jag 50% som musikterapeut/musikant i Ystads kommun inom ramen för Musikmöten i hemmet.

Musik och sång tillsammans är viktigt för att bryta äldres och demensjukas ensmahet och isolering. Därför saknade jag ett musikmaterial som personalen skulle kunna använda för att själv hålla i musikmötena med äldre och demensjuka. Det var anledningen till att jag 2019 arbetade fram "Musikmöten Året Runt". Med hjälp av detta interaktiva musikmaterial kan personalen leda musikaktiviter med sju sånger för varje månad att dansa sjunga och spela till. materialet berstår av en handledningsbok och fem cdskivor med välkända sånger. 

Mycket av mitt arbete kretsar kring att använda musikens möjligheter och kraft, och det är det jag gör oavsett om jag står på scen eller arbetar som musikterapuet.

Jag har en passion för att berätta historier och ackompanjera dem med musik eller tvärtom - göra konserter ackompanjerade av en berättelse. Det är mitt liv helt enkelt!