khala_uma_2.jpg

Bolivia i mitt hjärta

BoliviaflaggaResan till Bolivia 1983 blev starten till ett mer livslångt äventyr där trion Khala Uma föddes och projektet Cura Cultura utvecklades. Solidaritets- och vänskapsbanden mellan Sverige och Bolivia växer sig allt starkare.

En ung volontär

1983 blev ett viktigt år för mig. I september detta år åkte jag som volontär till Bolivia och huvudstaden La Paz för att arbeta i två år för föreningen Svalorna. Orten var Pampahasi, en förort till La Paz. Jag var en alldeles nyutexaminered rytmikpedagog med en stark tro på musikens kraft och med ett engagemang för latinamerika bland annat i Chilekommittén och Svalorna. Jag ville göra något konkret och praktiskt, och se med egna ögon hur det var på "andra sidan" av vårt gemensamma klot. Jag ville möta musiken, människorna, naturen och kulturen och se ett annat sätt att leva än vad jag var van vid från Ystad och Stockholm.

Fann kärleken

Vad jag inte visste var att det skulle bli många fler år än de två jag trodde från början. I Bolivia träffade jag min dåvarande man, som jag senare skulle komma hem till Sverige med, tillsammans med vår dotter Tania Wayra. Vad jag heller inte visste var att vi skulle spela tillsammans fortsätta att spela ihop, och att sprida den Andinska kulturen, trots att vi skilde oss!

Vår gemensamma kärlek till musiken och Bolivia höll sig så stark att vi också efter en skilsmässa skulle fortsätta spela tillsammans och då även involvera vår dotter Tania Wayra. Efter 20 års turnerande i Sverige, Danmark, Bolivia och Peru blev vi grammisnominerade 2010 med CD:n Resan till Anderna, en barnskiva.

Inte visste jag då heller att min resa till Bolivia skulle bygga så starka och hållbara vänskaps- och solidiaritetsband mellan Bolivia och Sverige! Och att Khala Uma, som vår trio heter, med sin musik skulle komma att utgöra en brygga mellan länderna.

Indianernas kamp för överlevnad

Jag brukar säga att jag föddes i Sverige men pånyttföddes i Bolivia. Där fick jag uppleva inte bara musik, sång och dans, utan också människornas vardag och kampen för överlevnad. Framför allt lärde jag känna Aymara-indianernas kamp för mänskliga rättigheter, rättvisa och rätten till sitt eget språk och sin egen kultur.

Khala Uma del av ett brobygge

Väl hemflyttad till Sverige började Khala Uma turnera i skolor och göra konserter i olika solidaritetssammanhang. Vi blev en del av den kulturella spindeln i nätet för många solidaritetsprojekt, både stora och små, alla med engagemang för indianbefolkningen i Bolivia. Vi fick se ett brobygge av människor som engagerade sig här hemma för våra vänner i Bolivia, framför allt för höglandsbefolkningen Aymara- och Quechuaindianerna. Det är därför det finns en Bolivia-del på min hemsida som berättar om olika projekt och musikprogram, framför allt med trion Khala Uma.

Cura Cultura

Cura Cultura startades i kölvattnet av en gasolycka där jag blev svårt brännskadad i La Paz 2008 under en volontärresa. Jag fick en fantastisk behandling där och startade tillsammans med vänner och Khala Uma föreningen Cura Cultura som hjälper brännskadade barn och andra svårt skadade barn så de får specialistbehandling. Föreningen stöder också ett musikterapiprojekt vid barnsjukhuset i La Paz och så klart C. A. U. P. (Centro Aymaras Urbano en Pampahasi, Aymara-indianernas egen organisation) i Pampahasi, där jag arbetade som volontär under nästan hela 1980-talet.

Bolivia i mitt hjärta

Det är en stor ynnest att fortfarande få arbeta med Bolivia och det ger mig ständigt både glädje, meningsfullhet, livskvalitet och kärlek. Min kärlek till Bolivia, landet, folket och musiken är, och kommer troligtvis att vara, en kärlek som varar livet ut. Den har redan varit det i snart 30 år.

Vi behöver varandra

I aymarakulturen är ordet "AYNI" en grundbult för mellanmänsklig gemenskap, det innebär att man arbetar tillsammans. Man tar och ger i ömsesidighet. Vi behöver varandra för att nå våra drömmars mål och för att ta hand om moder jord - Pacha mama. Vi är bröder och systrar med det stora ansvaret att inte ta mer av jordens resurser än vad vi behöver!

Jallala Pachamama! - Leve moder jord!