Gitte
Gitte_med_mik

Vem är Gitte Pålsson?

Jag är sångerska, låtskriverska och musikant. Driver mitt eget skivbolag. Som utbildad rytmikpedagog och musikterapeut har jag frilansat som artist under snart 30 år i både Sverige, Danmark, Finland, Peru och Bolivia. Under 80-talet arbetade jag som volontär i Bolivia för föreningen Svalorna och därför ligger den Bolivianska musiken och dess folk mig varmt om hjärtat.

Att förverkliga en dröm

I många år har jag skrivit egna sånger, men det var först när jag fyllt 40 som jag började ta mitt eget material på allvar. Jag bestämde mig då för att förverkliga en av mina största drömmar - att ge ut egna sånger på CD. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå till. Dessutom saknade jag ekonomiska resurser och alla skivbolag som kontaktades sa nej. På detta sätt blev jag "knockad" av många NEJ, NEJ, NEJ. Då bestämde jag mig och sa JA! Vill ingen ge ut min musik, så startar jag ett skivbolag själv. En utmaning som sporrade mig.

13 CD-skivor vid fyllda 55

Jag tog beslutet att innan jag fyllt jag fyllt 50 skulle jag ha gett ut 10 CD-skivor. När jag fyllde 50 år i maj 2007 hade jag gett ut 8 skivor för både vuxna och barn. Men fler skivor var på gång. "Vilda Djur" för barn grammisnominerades 2008 och jag sökte bidrag för att ge ut Andinsk folkmusik med gruppen jag spelat med i snart 25 år - Khala Uma - och fick fonogramstöd från kulturrådet för att ge ut dubbel-CD:n "Resan till Anderna/Pacha mama", som också blev grammisnominerad 2009.

Skivan "Ett år" med tillhörande sånghäfte gjorde succé i Skåne på en lyckad realise-turne i januari 2007. I samarbete med Musik i Syd medverkande 30 barn på scen tillsammans med en orkester på 13 musiker och en berättare. Jag har nu skrivit färdigt och spelat in Orangutangsången och andra djursånger som ska vara med på "Veckans Djur", en CD med minst 12 sånger och en bok till.

2011 släppte jag äntligen min nya vuxen-CD "Rosemaries dans", med egna visor i samarbete med folkmusiker från Malmö. När jag fyllde 53 år 2010, hade jag gett ut 10 CD-skivor, och som grädde på moset för allt hårt arbete fick jag också 2 grammisnomineringar 2008 och 2009. Kan det vara så som man säger att "Det omöjliga tar bara lite längre tid"? Nu 2013 och 56 år fyllda börjar en ny utmaning att ge ut böcker på eget förlag för barn och kanske senare också för vuxna. Mycket av mitt arbete kretsar kring att berätta historier och ackompanjera dem med musik eller tvärtom - göra konserter ackompanjerade av en berättelse!

Tack alla vänner

Jag vill passa på att tacka alla mina fans och vänner, stora som små, som under åren gett mig kraft att arbeta för att nå mitt mål.

Tack också till Kulturrådet för fonogramstöd 2006 och 2007, Konstnärsnämnden 2005, för det målinriktade stipendiet och Stiftelsen Sparbanken Syd för välbehövligt bidrag 2006, till Längmanska Kulturfonden Stockholm som gett bidrag till cd:n "Veckans djur i Parken" och boken "Sagan om den stora kondoren och den lilla kolibrin", tack Studiefrämjandet i Malmö för att ni valde mej till Årets Folkbildare 2012, tack Olu Birgit Jeppson fond för stöd för minmuskterapiresa till Bolivia 2013. Tack Kulturrådet för stöd till Khala Uma som frigrupp och till Malmökulturstöd för bidrag till Khala Umas nya musikteater "Mallku och Lulli"2013!

Tack alla musiker, tekniker, ja alla ni som sedan 1999 på olika sätt varit delaktiga i CD-produktionerna. Och ett alldeles speciellt TACK till Jatte Nilsson och Roland Appelros. Jatte som spelat in mina senare produktioner i Studiefrämjandets studio i Malmö och som bistått mej på bästa sätt. Roland som har ansvar för layout och tecknade omslag och som fått rycka in och göra en hel del extra arbete därtill!

Tack också Arne Olsson, min svåger, som alltid tjatade på mej när jag som 13-åring spelade fel ackord på gitarren, men som nu med stor entusiasm layoutar affischer och annat informationsmaterial som en gåva till mej, Bolivia och världen.

Det är många som inte får plats här, men som jag bär i mitt hjärta. För jag vet att utan er - alla mina nära medarbetare - och era alldeles speciella insatser för mej och mitt företag så skulle det inte ha blivit en enda skiva!

Tack också ni som köpt och köper mina CD-skivor och som gör det möjligt för mig att fortsätta. Tänk att det var först vid 40 fyllda vågade ta min musik på allvar och att jag nu, många år senare kan skörda frukterna av mitt arbete. I övrigt är det skönt att inte ta för allvarligt på sig själv- det viktigaste är att få leva och finnas till och gärna ackompanjera livet med MUSIK!

© 2018 Gitte musik och scenproduktion Logga in