Gitte
Gitte_med_mik

Vem är Gitte Pålsson?

Jag är sångerska, låtskriverska och musikant. Driver mitt eget skivbolag. Som utbildad rytmikpedagog och musikterapeut har jag frilansat som artist under mer än 30 år i både Sverige, Danmark, Finland, Peru och Bolivia. Under 80-talet arbetade jag som volontär i Bolivia för föreningen Svalorna och därför ligger den Bolivianska musiken och dess folk mig varmt om hjärtat.

Att förverkliga en dröm

I många år har jag skrivit egna sånger, men det var först när jag fyllt 40 som jag började ta mitt eget material på allvar. Jag bestämde mig då för att förverkliga en dröm - att ge ut egna sånger på CD. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå till. Dessutom saknade jag ekonomiska resurser och alla skivbolag som kontaktades sa nej. När det blev för många NEJ, NEJ, NEJ. Då tänkte jag "Vill ingen ge ut min musik, så startar jag själv ett skivbolag själv". Och på den vägen är det...

15 CD-skivor vid fyllda 62

Jag tog beslutet att innan jag fyllt jag fyllt 50 skulle jag ha gett ut 10 CD-skivor. När jag fyllde 50 år i maj 2007 hade jag gett ut 8 skivor för både vuxna och barn. Men fler skivor var på gång. "Vilda Djur" för barn grammisnominerades 2008 och jag sökte bidrag för att ge ut Andinsk folkmusik med gruppen jag spelat med i 30 år - Khala Uma -vi fick fonogramstöd från kulturrådet för att ge ut dubbel-CD:n "Resan till Anderna/Pacha mama", som också blev grammisnominerad 2009.

Skivan "Ett år" med tillhörande sånghäfte gjorde succé i Skåne på en lyckad realise-turne i januari 2007. I samarbete med Musik i Syd medverkande 30 barn på scen tillsammans med en orkester på 13 musiker och en berättare. Jag har nu skrivit färdigt och spelat in Orangutangsången och andra djursånger som ska vara med på "Veckans Djur", en CD med minst 12 sånger och en bok till.

2011 släppte jag ännu en vuxen-CD "Rosemaries dans", med egna visor i samarbete med folkmusiker från Malmö. 2012 Veckans Djur i Parken med fakta sånger om djur. 2015 släppte jag "Canciones de Matilde" på både spanska och svenska i både Bolivia och Sverige. Jag fick ett genombrott i Bolivia eftersom Matilde är en folkkär poetissa där. Jag +ker sdt'ndigt tillbaks till Bolivia för att göra konserter och workshops för barn unga och för musikterapeuter i cura culturas regi. Jag har de sista åren arbetat mycket med musikmöten för och med äldre och persoan på äldre och demensboende. Sedan 2017 arbetar jag 50 % som musikterapuet / Musikant i Ystad kommun inom ramen för " musikmöten i hemmet". Jag jobbar nu med nya spännande projekt, " En Singeltant memoarer" det kommer att bli en CD och föreställning för vuxna. För barn arbetar jag med nya sånger som kommer 2020. också har jag börjat sjunbga jazz igen och har nu ett tiotal låtar som jag översatt till skånska... Mycket av mitt arbete kretsar kring att berätta historier och ackompanjera dem med musik eller tvärtom - göra konserter ackompanjerade av en berättelse! det är mitt liv helt enkelt...

Tack alla vänner

Jag vill passa på att tacka alla mina fans och vänner, stora som små, som under åren gett mig kraft att arbeta för att nå mitt mål.

Tack också till Kulturrådet för fonogramstöd 2006 och 2007, Konstnärsnämnden 2005, för det målinriktade stipendiet och Stiftelsen Sparbanken Syd för välbehövligt bidrag 2006, till Längmanska Kulturfonden Stockholm som gett bidrag till cd:n "Veckans djur i Parken" och boken "Sagan om den stora kondoren och den lilla kolibrin", och tack till, l ystads kommun för att Khala Uma fick Ystads kulturpris 2008. Tack Studiefrämjandet i Malmö för att ni valde mej till Årets Folkbildare 2012, tack Olu Birgit Jeppson fond för stöd för min muskterapiresa till Bolivia 2013. Tack Kulturrådet för stöd till Khala Uma som frigrupp och till Malmökulturstöd för bidrag till Khala Umas nya musikteater "Mallku och Lulli"2013! Tack SKAP för stipendiet jag fick för mina insatser som låtskrivare 2013. Tack Konstnärsnämnden för resebidrag och arbetsstipendiet 2015 och Musikverket för bidrag för att göra konserter i södra Sverige med Canciones de Matilde 2015 och annan latinamerikansk musik. 

Tack alla musiker, tekniker, ja alla ni som sedan 1999 på olika sätt varit delaktiga i CD-produktionerna. Och ett alldeles speciellt TACK till Jatte Nilsson, Allan Skrobe, Pär Moberg och Roland Appelros som bistått mej på bästa sätt. 

Tack också Arne Olsson, min svåger, som alltid tjatade på mej när jag som 13-åring spelade fel ackord på gitarren, men som nu med stor entusiasm layoutar affischer och annat informationsmaterial till mej, Bolivia och världen.

Det är många som inte får plats här, men som jag bär i mitt hjärta. För jag vet att utan er - alla mina nära medarbetare - och era alldeles speciella insatser för mej och mitt företag så skulle det inte ha blivit en enda skiva!

Tack också ni som köpt och köper mina CD-skivor och som gör det möjligt för mig att ackompanjera livet med MUSIK!

© 2019 Gitte musik och scenproduktion Logga in