Gitte
Khala_som

Khala Uma

Khala Uma spelar folkmusik från Bolivia, Peru och Ecuador. Gruppen startades 1986 i La Paz i Bolivia. Gruppen bestod då av två personer - Gitte Pålsson (sång, charrango, gitarr, trummor, berättande och dans) samt Cesar Salazar (panflöjter, kenaflöjter, gitarr, trummor, sång, dans och berättande). Från 1988 verkar gruppen i Sverige, med Skåne som bas och från början av 2000-talet ingår även dottern Tania Salazar Pålsson (sång, fiol, trummor, berättande, dans mm) och gästmusikanten Allan Scrobe när tillfälle ges.

Musikteater

Khala Umas musikteater med mångkulturella förtecken riktar sej främst till barn och unga i förskolan och grundskolan med musikteatern "Resan till Anderna", men gruppen har också en föreställning med musik och berättande för ungdomar och vuxna med namnet "Moder Jords Glädje". Båda föreställningarna omfattar Andinsk folkmusik, berättelser, sång och dans med interaktiva inslag, där publiken på ett naturligt sätt inbjuds att delta. Den Andinska kulturens främsta kännetecken är att kulturen, musiken, dansen och sången riktar sej till Moder Jord - Pacha Mama och att människorna, som är hennes barn, på olika sätt behöver varandra. Budskapet är tydligt: Den jord vi gemensamt delar och lever av och på. På så sätt väver Khala Uma in viktiga och allmänmänskliga livsfrågor i sina föreställningar genom berättelser, myter, dikter och sagor om Aymara- och Quechuaindianerna. Även deras kultur och historia. Khala Uma öppnar med sin musikteater möjlighet att mötas i att känna igen sig som människa och medmänniska i världen.

Hjälpa varandra att skapa en bättre värld

Khala Umas suggestiva musikteater genomsyras av glädje, framtidstro och enkelhet. Den interaktiva formen får barn och unga att på ett unikt sätt resa i fantasin och besöka en spännande kultur i Bolivia och på detta sätt uppleva och "smaka" på livet och musiken där. Under resans gång levandegörs viktiga frågor om hur vi människor bör ta hand om jorden, solen, naturen och varandra för att skapa en bättre värld.

Kulturstipendium och grammisnomineringar

Omkring 2000 föreställningar för barn och vuxna har Khala Uma spelat under 20 verksamma år. Föreställningar som ägt rum i Sverige, Danmark, Finland, Peru och Bolivia. 1995 fick Khla Uma Malmöhusläns Landstings Kulturstipendium för sitt mångkulturella arbete som skapare av glädje- och framtidstro hos barn och unga. Ett bra sätt att motverka främlingsfientlighet. 2008 gav Khala Uma ut en dubbel-CD som grammisnominerades som en av tio för årets barnalbum 2009. 2008 fick Khala Uma Ystads kulturpris.

Turné över hela Sverige

Khala Uma har deltagit i Falun Folkmusikfestival under 90-talet, representerat Svenska Rikskonserter i kulturutbyte med Peru och Bolivia. Khala Uma har arbetat med musik på flyktingförläggningar, har också turnerat i hela Sverige genom länsmusikstiftelserna (ca 2500 temadagar/konserter). Det har spelats på stödkonserter i olika sammanhang med bl a FN-föreningen, Röda korset, Ystads Fredsgrupp och i många kyrkor runt om i Skåne. Under hösten 2009 gav sig Khala Uma ut på turne i samarbete med Norrbottensmusiken, Kalmar Länsmusikstiftelse och Musik i Väst.

Med Bidrag från:
Kulturrådet

© 2019 Gitte musik och scenproduktion Logga in