Gitte
Aptapi

Sagan om den stora kondoren och den lilla kolibrin

Sagan om den stora kondoren

Nu är min första barnbok klar och jag är både stolt och glad över detta. Denna saga har jag hört berättas i Bolivia och läst om i olika varianter. I några berättelser var det många fåglar som tävlade om att flyga till solen och i andra var det bara kondoren och den lilla kolibrin. Jag har bearbetat sagan på mitt eget sätt och lagt till och tagit ifrån för att berätta om äventyret och dramat som uppstår mellan den stora kondoren och den lilla kolibrin.

Min berättelse har påverkats av många års arbete med och för barn i både Sverige och Bolivia. Den visar också på musikens centrala roll hos aymaraindanerna men också i mitt eget liv. Både som musikant, artist, pedagog och inte minst som musikterapeut har jag på olika sätt fått förståelse för vilken betydelse musiken har för att bära och utrycka våra känslor. Den andinska musiken är en viktig hemvist för mej i mitt liv och jag hoppas att läsaren kan känna trummornas kraftfulla slag och panflöjterna suggestiva toner mellan raderna.

Sagan är illustrerad av Roland Appelros som jag samarbetat med i många år. Vi har jobbat med boken under några år och har nu med bidrag från Stiftelsen Längmanska kulturfonden tryckt första upplagan som finns i både kartonnage och med hårda pärmar.

Boken fungerar bra som en färlängning av Khala Umas musikteater Mallku och Lulli. Den kan användas som förberedelse och uppföjning i skolan men också hemma. Den kompletterar också Khala Umas grammisnominerade dubbel-CD Resan till Anderna.

Roland och Gitte
Försäljning av boken sker i vår webbshop och på Bokrondellen.

© 2019 Gitte musik och scenproduktion Logga in